Waar jou auto verzekerd voor moet zijn

08 Jun 2023

Waar jou auto verzekerd voor moet zijn

Het kopen van een auto is een grote investering. Maar het moet ook goed verzekerd worden. Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten en je kunt de juiste kiezen door te weten waar je je auto voor verzekerd moet zijn. In dit artikel gaan we dieper in op wat je moet weten over auto verzekeringen en wat er allemaal gedekt kan worden. 

Wat zijn de verschillende soorten auto verzekeringen?

Er bestaan verschillende soorten verzekeringen die je kunt afsluiten als je een auto hebt. De meest voorkomende is de WA-verzekering, de zogeheten Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze is verplicht in Nederland. De WA-verzekering dekt schade die je aan derden toebrengt tijdens het verkeer. Het dekt dus alleen schade aan anderen en hun eigendommen, niet voor schade aan jouw eigendom. 

Daarnaast bestaan er ook WA plus verzekeringen. Deze dekken ook schade aan jouw eigen auto, maar alleen als je de schuldige bent van het ongeval. Het is dus geen volledige dekking en alleen bedoeld als aanvulling op de WA-verzekering. 

Er zijn ook meer uitgebreide verzekeringen zoals All Risk-verzekeringen. Deze dekken schade aan je eigen auto, ongeacht of je de schuldige bent van het ongeval. Het dekt ook schade aan anderen en hun eigendommen, op dezelfde manier als de WA-verzekering. 

Wat voor schade wordt er gedekt?

De schade die gedekt wordt door een auto verzekering verschilt per type verzekering die je afsluit. De WA-verzekering dekt alleen schade aan anderen en hun eigendommen. De WA Plus dekt ook schade aan je eigen auto, maar alleen als je de schuldige bent van het ongeval. 

De All Risk-verzekering dekt schade aan je eigen auto, ongeacht of je de schuldige bent van het ongeval. Het dekt ook schade aan anderen en hun eigendommen, op dezelfde manier als de WA-verzekering. 

Verzekeringen dekken ook schade veroorzaakt door brand, diefstal en storm. Ook kan er schade gedekt worden als je auto betrokken is bij een ongeval waarbij gewonden vallen of als je auto gestolen wordt. 

Hoe bepaal je wat je moet verzekeren?

Het is belangrijk om te weten wat je moet verzekeren voor je auto. Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het bepalen van de juiste verzekering. 

Ten eerste is belangrijk om rekening te houden met de waarde van je auto. Auto’s met een hogere waarde hebben meestal een hoger verzekeringsbedrag nodig om goed verzekerd te zijn.

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten hoe vaak je de auto gebruikt, want als je meer kilometers maakt heb je vaak een hogere verzekering nodig. 

Ook je rijgedrag speelt een rol. Als je een rustig rijgedrag hebt heb je minder kans op schade, waardoor je een lager verzekeringsbedrag nodig hebt. 

Tot slot is het ook belangrijk om te weten wat je budget is voor de verzekering. Er zijn verschillende verzekeringen met verschillende bedragen, dus je kunt kiezen wat je kunt betalen. 

Conclusie

Het is belangrijk om te weten waar je je auto voor verzekert. Er zijn verschillende soorten verzekeringen en je moet de juiste kiezen om goed verzekerd te zijn. De WA-verzekering is verplicht en dekt schade aan anderen. WA Plus verzekeringen dekken ook schade aan je eigen auto. All Risk-verzekeringen geven een volledige dekking voor zowel schade aan anderen als schade aan je eigen auto. Er zijn verschillende factoren die meespelen bij het bepalen van de juiste verzekering, zoals de waarde van de auto, hoe vaak je de auto gebruikt, je rijgedrag en je budget.